8 seberozvojových knih nejen na letní dovolenou

8 seberozvojových knih nejen na letní dovolenou

Léto představuje ideální čas na odpočinek a sebereflexi. Ať už plánuješ strávit dovolenou na pláži, na chalupě, v práci, nebo jen tak v klidu domova, kniha může být tvým skvělým společníkem. Projdi si náš výběr inspirativních knih, které tě budou nejen bavit, ale také ti pomohou posunout se na své cestě vpřed. Sami jsme tyto knížky četli a našli jsme v nich cenné rady a tipy, které věříme, že budou užitečné i tobě.

Využij léto k načerpání nových znalostí a inspirace.

Mel Robbins: Jeden zvyk vám změní život

Jen jeden návyk? Není to málo? A přesto to stačí. Plácnutí je jednoduchý,ale mocný nástroj, který změní tvůj postoj, myšlení i chování. Připrav se tedy na to, že se budeš smát a učit, zatímco budeš podnikat kroky, které zvýší tvou sebedůvěru, štěstí a dobrý pocit.

Podle našeho marketingového a obchodního ředitele Kuby pracuje kniha Mel Robbinsové skvěle se sebevědomím a naučí tě, jak si ze všeho nejdřív plácnout s tou nejdůležitější osobou ve tvém životě. Uhádneš s kterou? S tou, která se na tebe dívá do zrcadla – sám se sebou. Knížka od ženy pro ženy, ale i chlapy si v ní najdou to své.

Don Miguel Ruiz mladší: Pět stupňů připoutanosti

Pokud znáš slavného autora knih o šamanismu a spiritualitě, který napsal populární kousek Čtyři dohody, pak tě asi nepřekvapí, že úspěšné knihy má na kontě už i jeho syn Don Miguel Ruiz mladší. Toto dílo ti může změnit život, protože díky němu porozumíš, jak svým sklonem k určité náklonnosti si v životě vytváříš připoutanost, která pak ovlivňuje veškerá tvá rozhodnutí.

Pět stupňů připoutanosti – Toltécká moudrost pro moderní svět je kniha, která je o našich dogmatech a o tom, jak je někdy těžké opustit své domněnky. Autor v ní velmi srozumitelným způsobem radí, jak se můžeš bdělým, pozorným přístupem takové připoutanosti postupně zbavovat, abys dosáhl vnitřní svobody.

Erwin Raphael McManus: Poslední šíp

Představ si, že jsi v životě vykonal vše, co jsi vykonat měl. Že jsi žil odvážně a směle, přijímal jsi všechny krásné i těžké chvíle, žil jsi naplno. Nyní jsi na konci a můžeš s vděčností a v pokoji naposledy vydechnout. Chtěl bys prožít takový život? 

Na 144 stranách se autor Erwin McManus zamýšlí nad tím, jak žijeme svůj vlastní život a jak bychom jej možná chtěli žít. Jako pastor a kazatel využívá biblickou ilustraci, v níž král Izraele navštívil starého a umírající proroka Elíšu a dostal od něj zvláštní instrukci. Vzít do ruky šípy a udeřit s nimi do země. Kniha v průběhu graduje a inspiruje tě k naplnění životního poslání.

Kim Scott: Radikální otevřenost

Šéfování je obtížné pro každého. Oceňuješ nasazení svých podřízených, ale současně vidíš jejich nedostatky. Co dál? Nechceš nikoho zranit nebo urazit, jenže chyby napravit musíš. Je to tvá povinnost. Jak tedy kolegům sdělit kritiku a současně je nenaštvat? Jak být silným lídrem a přitom se neproměnit v nelidu?

Dílo Radikální otevřenost od Kim Scottové doporučuje náš průvodce Marek:

„Kniha ukazuje, jak je možné vést týmy a komunikaci s lidmi otevřeným způsobem, a přesto zůstat u sebe a svých potřeb. Obsahuje krásné příklady, jak je užitečné a nutné jednat s respektem k druhým, a to i v globálním byznysu. Ukazuje, že to přináší užitek všem.“

Kniha je postavena na autorčiných bohatých zkušenostech s vedením týmů v Silicon Valley. Jedná se o svěže napsaný návod pro leadery, manažery a vůbec pro všechny, kdo působí v pracovním kolektivu.

Dozvíš se, 

  • jak nastartovat a rozvíjet firemní kulturu založenou na otevřenosti a poskytování všestranné zpětné vazby
  • jak ve svých podřízených rozpoznávat „rock star“ a „superstar“ a proč budete potřebovat obojí
  • že nejlepší metodou, jak zabránit vyhoření, je propojit životní motivace členů týmu s jejich prací
  • proč povyšování nemusí být tou správnou odměnou za skvěle odvedenou práci

Laurent Gounelle: Bůh chodí po světě vždycky inkognito

Představ si, že jsi úplně na dně. Chceš skoncovat se životem a v posledním okamžiku se objeví neznámý muž, který ti zachrání život. Ty se mu na oplátku zavážeš, že uděláš všechno, co ti řekne a splníš veškeré příkazy a úkoly, které ti uloží. Nemáš na výběr, na dohodu přistoupíš a ocitneš se v neuvěřitelné situaci, nad kterou nemáš žádnou kontrolu. Ze dne na den přestaneš být pánem svého života, ale tvůj život je najednou mnohem zajímavější než dřív. Příběh o tom, jak překonat nalinkované cesty života, vlastní zábrany a strachy ti doporučuje zakladatelka TALENT KOMPAS Lenka.

Hyrum W. Smith: 10 přírodních zákonů managementu času a života

Někdy už je toho na nás prostě moc a říkáme si, jak to vše zvládnout, naplánovat, vyřešit. A jak vytvořit vůbec rovnováhu života? Kniha z dílny Hyruma Smitha ti dá návod na praktické každodenní situace a problémy. Na pár stránkách ti čtivou formou vysvětlí princip času, financí i vztahů a představí ti osvědčené strategie pro plánování.

Najdeš v ní přesný postup a rady:

  • kde začít s plánováním času
  • principy, ze kterých by tvé plánování mělo vycházet
  • své hodnoty a cíle
  • jaký diář je dobré použít 
  • jak správně diář používat
  • jak si plánovat schůzky
  • kam si psát poznámky
  • a mnoho dalších užitečných informací

Paulo Coelho: Alchymista

Legendární příběh o hledání smyslu života se stal největším brazilským bestsellerem všech dob a byl přeložen do 34 jazyků. Bezpochyby proto nesmí chybět na tvém letním čtenářském seznamu.

Paulo Coelho si pro tebe připravil vyprávění o cestě španělského pastýře za zakopaným pokladem, vycházející z příběhu o splněném snu ze sbírky Tisíc a jedna noc. Příběh je zároveň výzvou k naplnění vlastního osudu i poznáním posvátnosti světa, v němž žijeme. Na cestě za oním dvojím pokladem, plné zkoušek a důležitých setkání, je třeba dbát všech znamení a s neustálou trpělivostí a odvahou přetvořit samu svou osobnost. Stejně jako alchymista sledující proměnu obyčejného kovu ve zlato.

Radim Pařík: Umění vyjednat cokoliv

Vyjednávej jako ti nejlepší a přečti si knihu od českého autora Radima Paříka, která je určena všem, kdo má odvahu změnit svůj pohled na svět a úspěšně vyjednávat při každé příležitosti. Protože pokud něco chceš, řekni to. Jinak to nikdy nedostaneš.

Všichni vyjednáváme pokaždé, když po nás někdo něco chce. Uvařit kávu, koupit hračku, pustit někoho do dveří… Vyjednáváme v práci, doma, dokonce i na ulici. Nauč se to tak, abys byl v životě spokojenější a úspěšnější. V knize se dočteš to, co zatím o vyjednávání vědí jen ti vyvolení. Osvojíš si fungující postupy a zjistíš, proč obvyklé poučky zkrátka nefungují. 

Tak co, který titul tě nejvíce zaujal? Ať už se rozhodneš pro kteroukoliv z doporučených knih, přejeme ti, abys v ní našel svůj aha moment, který ti otevře nové obzory. Využij letní období k načerpání nových znalostí a inspirace a nezapomeň, že i ty DOKÁŽEŠ VÍC!

Objev přes léto své silné stránky a udělej si Test talentů TALENT KOMPAS.

ODSTARTUJ SVOU CESTU SEBEROZVOJE

I TY DOKÁŽEŠ VÍC

„Pokud hledáme do organizace dobrovolníky, musíme mít vymyšlený systém benefitů, který je bude motivovat k dlouhodobé spolupráci,“ popsal náš obchodní ředitel Jakub Holenšínský v podcastu dobrohráči. Poslechni si druhou epizodu, kterou jsme pro tebe společně s Dobrokruhem připravili. Tentokrát jsme se věnovali budování silných týmů v neziskovém sektoru.

ROZVÍJEJME SVÉ TALENTY SPOLEČNĚ

Náš blog a podcasty jsou plné informací, příběhů a tipů na osobnostní růst. Věříme, že dokážeš víc i ty.

*souhlasím s použitím osobních údajů

Na manažerských pozicích pracuje v České republice jen 21 % žen. Počet žen ve vedení českých firem se tak dlouhodobě nachází pod evropským průměrem, který činí 32,2 %. Podle průzkumů přitom ženy disponují lepší schopností naslouchat a budovat týmovou spolupráci než muži. Manažerky také v porovnání s jejich mužskými protějšky často dosahují lepších výsledků například v počtu dokončených projektů nebo dodržování harmonogramu.

Mám zájem o zásoby na příští rok

Chci vytvořit nabídku na míru

Registruj se na termín

Poptávka na míru

Kontaktuj nás a rádi ti připravíme nabídku podle tvých požadavků. 

SKVĚLÉ ROZHODNUTÍ

Jsme nadšení, že chceš být našim partnerem.
Díky za tvé potvrzení, nyní chvíli počkej než se s tebou spojí náš kolega, který se s tebou dohodne na dalších krocích.

Měj krásný den,
Tým TALENT KOMPAS

JSME TÝM TALENT KOMPAS

Chceš se k nám přidat? Tvoříme prostředí, kde můžeš i ty znamenat změnu v životech ostatních. Napiš nám o sobě pár informací a pošli své představení. Doporučujeme, pořádně si nastuduj naše vize a hodnoty. V týmu chceme parťáky, kteří se s námi dokážou ztotožnit.

Staň se partnerem

Rádi tě poznáme. Dej nám na sebe kontakt a domluvíme si první rande, abychom se seznámili. Věříme, že najdeme průsečíky pro společný růst.

Jak ti můžeme pomoci?

Pojďme se spojit, abychom mohli lépe poznat, jak a s čím ti můžeme pomoci. Nech nám na sebe kontakt a my se ti ozveme nazpět.